Telt u mee op de Malpie?

Al vele jaren is de gemeente Valkenswaard samen met Bosgroep Zuid Nederland actief met het beheer van de heide van de Malpie.

Als gevolg van het zorgvuldige beheer, komen hier bijzondere planten en dieren voor, zoals de klokjesgentiaan (plant) en het gentiaanblauwtje (vlinder). Het gentiaanblauwtje kent in héél Nederland helaas een dalende trend. Ondanks verwacht werd dat het gentiaanblauwtje niet meer aanwezig zou zijn op de Malpie, zijn tijdens de telling van 2016 toch nog eitjes gevonden. Helaas woedde op deze locatie begin juli 2017 een heidebrand, wat wellicht alsnog het einde van deze populatie betekend.

Om het beheer nog beter te kunnen afstemmen op de aanwezige soorten, zeker na de heidebrand van 2017, organiseert Bosgroep Zuid Nederland, in opdracht van de gemeente Valkenswaard, al enkele jaren tellingen van het aantal Klokjesgentianen. Zo ontstaat een beeld hoe het met de aantallen gesteld is. Ondanks de heidebrand, wordt er ook nog steeds gezocht naar eitjes van het gentiaanblauwtje. Net als in voorgaande jaren, organiseert de Bosgroep ook deze zomer weer tellingen in augustus.

Doe mee en meld u aan!

Bent u benieuwd hoe het gaat met de klokjesgentianen op de Malpie? Meld u dan aan voor de tellingen op woensdag 7 en vrijdag 9 augustus! Beide middagen vinden er van 14.00 tot uiterlijk 17.00 uur, tellingen plaats van de Klokjesgentiaan.

We zoeken nog enthousiaste vrijwilligers die willen helpen om ook dit jaar weer een goed beeld te krijgen van het voorkomen van deze mooie blauwe bloem op de heide van de Malpie. Kennis van deze plant is niet nodig; alleen enthousiasme en hart voor de natuur!

Namens gemeente Valkenswaard organiseert en coördineert Bosgroep Zuid Nederland al enkele jaren deze tellingen. Aanmelden voor (één van) deze tellingen kan via p.cox@bosgroepen.nl (graag naam en aantal tellers vermelden). Na uw aanmelding, ontvangt u enkele dagen vóór de telling meer informatie over de verzamellocatie.

Bij slecht weer gaan de tellingen niet door. Degenen die zich hebben aangemeld krijgen dan bericht.

Nog vragen?

Neem contact op met de heer P. Cox van Bosgroep Zuid Nederland, op telefoonnummer (040) 20 66 360.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@quadlayers.com

× hallo