Maatregelen tegen muggenoverlast in Borkel en Schaft

Recent heeft de gemeente meldingen ontvangen van muggenoverlast, onder andere van bewoners in de omgeving Biestven/ Dorpsstraat in Borkel en Schaft.

We hebben hier niet specifiek een verklaring voor; anders dan dat de muggenoverlast op dit moment op veel plekken in de regio heerst. Het warme, natte weer speelt hierbij een grote rol.

In het afgelopen jaar heeft de gemeente niet stilgezeten en heeft maatregelen getroffen tegen de overlast. Hieronder leest u er meer informatie over.

Werkzaamheden in 2018 en 2019 tegen overlast

Vorig jaar heeft de gemeente een voorlichtingsavond georganiseerd waarbij professor Verdonschot van de Universiteit Wageningen uitleg gaf over de muggenproblematiek en over de maatregelen die de gemeente kon nemen. Op basis van zijn advies heeft de gemeente in het najaar van 2018 diverse werkzaamheden verricht. Onderaan deze webpagina staat een pdf-bestand met deze maatregelen. En ook de maatregelen die in 2019 nog worden opgepakt.

Water sneller afvoeren bij beekoeverwal

Er is mogelijk nog meer te doen om de overlast te verminderen. In de Malpiebeemden blijft nu nog een behoorlijke waterlaag staan. Deze zakte in de eerste weken van juni niet omdat er toen voortdurend regen is gevallen. Het  regenwater kan wel afstromen, maar blijft staan tegen de beekoeverwal. Dat was in het verleden ook. In opdracht van eigenaar Natuurmonumenten heeft de Bosgroep (die groep zorgt voor het in stand houden van onze bos- en natuurterreinen) de oeverwal verlaagd, zodat het water sneller wordt afgevoerd. Hopelijk draagt dat ook in belangrijke mate bij aan het verminderen van de muggenoverlast.

Samen met het Waterschap en Natuurmonumenten

Het blijft belangrijk om te streven naar goede ecologische omstandigheden in de Malpiebeemden en daarbij hoort doden van muggenlarven door andere organismen. Professor Verdonschot gaf ook aan dat dit tijd nodig heeft en dat de gemeente hier niet alleen voor kan zorgen, maar ook het Waterschap en Natuurmonumenten.

Ook bij nieuwe projecten houden wij rekening met de adviezen over de muggenproblematiek en brengen die ook onder de aandacht bij andere partners, zoals het Waterschap en Natuurmonumenten.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@quadlayers.com

× hallo