Groen licht voor Stadsboerderij Valkenswaard Bron ED.NL

VALKENSWAARD – Een ter plekke gebrouwen biertje drinken, dat kan straks bij de Stadsboerderij in Valkenswaard. Maar in het pand komt ook woonruimte en zorg voor licht verstandelijk beperkten.

Initiatiefnemer is Leo Lommen, voormalig mede-eigenaar van evenementenbedrijf Rofra. De gemeente Valkenswaard heeft haar medewerking toegezegd, zodat met de procedure tot wijziging van het bestemmingsplan aan de Hoppenbrouwers kan worden gestart.

Lommen had al langer plannen om op de grond, die werd verkregen door natuurcompensatie, accommodatie te ontwikkelen. ,,Aanvankelijk dachten we aan de bouw van een hotel of van seniorenwoningen, maar dat mocht niet. Toen we gingen kijken wat wél kon en waar in de regio behoefte aan is, bleken er mogelijkheden voor voorzieningen met een maatschappelijke functie.”

 
 

Aanvanke­lijk dachten we aan de bouw van een hotel of van seniorenwo­nin­gen, maar dat mocht niet

Leo Lommen, initiatiefnemer

Lommen gaat in zee met de Eindhovense zorgaanbieder Nieuwe start Woonzorg, die beschermd wonen biedt aan (jong)volwassenen die ondersteuning nodig hebben in hun dagelijks leven.

Het terrein, dat anderhalve hectare groot is, bestaat straks uit drie gebouwen, een dierenstal en een beheerderswoning. Lommen: ,,En ik had nog wat losse ideeën, die hier ook ingevuld kunnen worden. Er is ruimte voor workshops en er komt een bed & breakfast. Midden in de natuur, rustig gelegen en heel dicht bij alle voorzieningen, ook ideaal voor dagbesteding. Daar heb ik het al eens over gehad met Annemieke Blokker van Valkenhof. De dieren die we gaan houden, passen in de omgeving. Lama’s of alpaca’s zul je hier dan ook niet tegenkomen. En er komt een bierbrouwerij. Zijn er meer goede ideeën? Laat maar weten via info@domeinhoppenbrouwers.nl.”

Energie

Toen Lommen een tijdje geleden zijn ideeën met wethouders Kees Marchal en Theo Geldens besprak, adviseerden zij hem een principeverzoek in te dienen. ,,Dan kon vast worden afgetast wat de gemeente van het ruimtelijk plan zou vinden. De ruimtelijke onderbouwing is een belangrijke, maar het duurde een jáár voor het principeakkoord er lag. Dat wachten vrat energie.”

In de wijk Het Gegraaf, waar stadsboerderij Hoppenbrouwers is voorzien, heeft Lommen zijn plannen al toegelicht aan de wijkcommissie, die positief was. Hij is voornemens om met nog meer bewoners in het plangebied te spreken: ,,Wij zoeken de verbinding op met de omgeving. Buurtbewoners komen hier straks een biertje drinken, naar de dieren kijken. We zoeken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hier, als vrijwilliger, voor de moestuin komen zorgen of in de kassen willen werken. En de boerderij ligt natuurlijk recht tegenover de speeltuin.”

In één van de drie gebouwen van de boerderij komt beschermde 24-uurs opvang voor mensen met een licht verstandelijke beperking. In deze veilige omgeving zijn 12 tot 14 woonruimten voorzien.

Dagbesteding

Emeliet Keeris- Dolstra is mededirecteur van Nieuwe start Woonzorg. In woonhuizen, studio’s en appartementen in Eindhoven wonen hun 42 cliënten. ,,Wat we nog misten was een plek búiten de grote stad. Een locatie waar we goede zorg kunnen verlenen én waar plek is voor passende dagbesteding. Dat lijken we nu gevonden te hebben. Ik hoop dat de plannen snel vorm krijgen, want onze cliënten, ook zij die nog op de lange wachtlijst staan, hebben een omgeving als deze echt nodig.”

Bron ED.NL

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hello@quadlayers.com

× hallo